Hoe beschermen zekeringen en stroomonderbrekers je huis?

Gepubliceerd op: 19 september 2022
stoppenkast vervangen

Elektrische branden kunnen dodelijk zijn. Ze gebeuren snel, vaak zonder waarschuwing, en verspreiden zich binnen muren. Zekeringen en stroomonderbrekers zijn ongelooflijk belangrijk om je huis te beschermen en je gezin veilig te houden.

 

Hoe werken zekeringen en stroomonderbrekers?

Stroomonderbrekers of zekeringen bevinden zich in je servicepaneel in de meterkast. Ze helpen bij het meten en regelen van de spanning, stroom en weerstand van elektrische ladingen. Spanning is de hoeveelheid druk die een elektrische lading uitoefent om een apparaat van stroom te voorzien.

Stroom is de stroomsnelheid van de lading. Weerstand is de mate waarin de stroom wordt onderbroken. De hoeveelheid weerstand die elk apparaat creëert varieert, en de totale hoeveelheid weerstand in uw huis wordt omschreven als de belasting.

Elk van deze onderdelen werkt samen om ervoor te zorgen dat er niet te weinig of te veel lading in één gebied is. Te veel stroom kan leiden tot oververhitting van de bedrading, waardoor brand ontstaat.

De stroomonderbreker meet het niveau van de elektrische stroom die door je huis loopt. Als de stroomsterkte te hoog of te laag is, springt er een zekering uit of schakelt een circuit uit, waardoor de stroom wordt afgesloten.

 

Wat is een zekering?

Een zekering is een klein, eenvoudig apparaatje dat de stroomkring in je huis beschermt door de stroomtoevoer permanent te onderbreken zodra een onveilige stroombelasting de veilige grenzen probeert te overschrijden.

Onder normale belasting gaat de elektrische stroom zonder problemen door de zekering. Als het circuit te zwaar wordt belast dan zal de zekering smelten. Zodra de gloeidraad van een zekering geheel of gedeeltelijk is opengebrand verliezen alle elektrische apparaten hun stroom. Het nadeel van zekeringen is dat ze moeten worden vervangen als ze een keer hun werk hebben gedaan.

 

Wat is een stroomonderbreker?

Een stroomonderbreker werkt net als een zekering, behalve dat hij herbruikbaar is.

Wanneer de afgenomen stroom boven een bepaald niveau komt, trekt de magneet een aan de schakelaar bevestigde hendel omlaag. Als een schakelaar wordt omgezet, wordt de stroom uitgeschakeld. Wanneer de schakelaar echter eenmaal is geactiveerd, kan hij worden gereset, waarna de stroom onmiddellijk wordt hersteld.

Het belangrijkste doel van zekeringen en stroomonderbrekers is veiligheid: door de stroomtoevoer te onderbreken wanneer een onveilige situatie ontstaat, wordt voorkomen dat de bedrading oververhit raakt en er brand ontstaat. Onveilige bedrading is in feite een van de meest voorkomende oorzaken van woning- en gebouwbranden.

Goed onderhoud van elektronica is dus heel erg belangrijk. Onder andere iets dat kan helpen is je stoppenkast vervangen. Hoewel dit niet in elk huis uit zal maken of nodig is, kan je groepenkast vervangen zeker een goed idee zijn als deze sterk verouderd is. Een verouderde groepenkast is goed te herkennen. Als je dit zelf niet kunt, kun je dit altijd door een professional laten doen.

Meer lezen?